Het Orlando Festival, het oudste en gedurende de 40 jaar van het bestaan het grootste kamermuziekfestival van Nederland, was bedoeld voor muziekliefhebbers van alle leeftijden, voor amateurs en beroepsmusici.
Orlando leverde gedurende 40 jaar, sinds de oprichting in 1982, een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en bevordering van kamermuziek in Nederland en daarbuiten. Jaarlijks werden twee evenementen georganiseerd, in de laatste tien jaren waren dat het tiendaagse Orlando Festival in de zomer en de Orlando Samenspelcursus van vier lesdagen in het voorjaar.
Het Orlando Festival had al spoedig een uitstekende internationale reputatie opgebouwd en nam een sterke positie in als het enige grote kamermuziekfestival in Zuidoost-Nederland. Uiteenlopende groepen van beoefenaars van kamermuziek en een breder publiek werden samengebracht in een uitnodigende en bruisende festivalsfeer.
Het hart van het Orlando Festival bevond zich tot 2022 in Abdijklooster Rolduc, en in de laatste editie in 2022 in Theater Kerkrade en in de HuB van Kerkrade, waar de middagconcerten, lessen, masterclasses en workshops plaatsvonden.
De tien Orlando avondconcerten, verzorgd door circa 30 internationale en gerenommeerde kamermusici, vonden plaats op podia in Zuid-Limburg: Parkstad Limburg Theater Kerkrade en de Sint Janskerk in Maastricht.
De jonge ensembles van de European Summer Course for Chamber Music verzorgden zo’n 20 regioconcerten op mooie locaties door heel Limburg. De bijzondere en succesvolle Orlando formule – veelzijdige programmering, hoog niveau van uitvoeringen, concerten in combinatie met educatie – maakte het Orlando Festival uniek, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.
Orlando werkte onder meer samen met de (Eu-)regionale muziekscholen, het Prinses Christina Concours, CoMAMaastricht en talrijke Limburgse podia.
Met circa 100 evenementen in tien dagen richtte het Orlando Festival zich op concertpubliek uit de Euregio en Nederland, en op festivalbezoekers en actieve deelnemers uit geheel Nederland en het buitenland. De radiozenders Radio 4, L1 en De Concertzender namen vrijwel alle Orlando concerten op voor latere uitzending, waardoor jaarlijks nog eens naar schatting 200.000 luisteraars konden meegenieten. Orlando produceerde bovendien in de laatste 8 jaar van het bestaan jaarlijks twee compact discs met (live-)opnames van interessante onderdelen van het festivalprogramma.
Een overzicht van de concertprogramma’s van alle 40 edities van het Orlando Festival vindt u hier: HISTORIE.
DOELGROEPEN
De doelgroepen van het Orlando Festival waren zeer divers:
regulier concertpubliek voor middag- en avondconcerten, kamermuziekliefhebbers, amateur-kamermuziekbeoefenaars van alle niveaus en in elke leeftijd oplopend van 12 jaar tot senioren, conservatoriumstudenten (van 18 tot 24 jaar) en jonge professionele kamermuziekensembles (tot 35 jaar).
Orlando kende twee belangrijke hoofddoelgroepen: de deelnemers (amateur en jonge professionele) en het publiek/de bezoekers.
We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!
Privacy policy | Sluit