Historie

2018: 9 - 19 augustus

Op het Orlando Festival draait alles om schitterende klassieke kamermuziek. Tijdens tientallen evenementen is er volop aandacht voor schoonheid en ontroering, op concerten, lezingen, masterclasses, openbare repetities en lessen.

De programmering van in totaal 50 concerten in Zuid Limburg en omstreken wordt gekenmerkt door een zeer grote variatie in het aanbod van interessante kamermuziek uit de barok, de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw.

De Orlando Festival kamermuziekconcerten worden gegeven door 30 uitzonderlijke musici, afkomstig uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Canada, de Verenigde Staten en Rusland. Terugkerende musici uit de drie vorige edities zijn: Ingrid Geerlings (fluit), James Austin Smith (hobo), Alan R. Kay (klarinet), Dorian Cooke (fagot), Ron Schaaper (hoorn), het Osiris Trio, Ellen Corver (piano), Larissa Groeneveld (violoncello), het Rusquartet, Mikhail Nemtsov (violoncello), Elena Nemtsova (piano), Toby Hughes (contrabas), Livia Sohn (viool), Axel Everaert (tenor), Dirk Luijmes (harmonium en klavecimbel), Tjeu Zeijen (orgel), Charly Delbecq (piano), Jennifer Heins (slagwerk), Ludwig Mittelhammer (bariton), Wonjung Kim (sopraan), Katherine Dowling (piano) en Clark Schaufele (piano/celesta). Nieuwe musici voor Orlando zijn de tenor Marcel Reijans, de Russische altviolist Ilya Hoffman en de slagwerker Jonathan Bonny.

Speciale docent voor de uitgekozen Masterclass ensembles is de befaamde Belgische violist/altviolist/dirigent Sigiswald Kuyken, pionier van de historische uitvoeringspraktijk, die ook een lezing met voorbeelden geeft over de violoncello da spalla. Hij zal bovendien de Orlando musici met collegiale raad bijstaan inzake de uitvoeringspraktijk van de muziek uit de barok en de klassieke periode.

Dit jaar is de beroemdste levende Nederlandse componist Louis Andriessen centrale componist. Hij viert in 2018 zijn 79ste verjaardag. Maar liefst drieëntwintig van zijn werken, gecomponeerd in een tijdsbestek van 60 jaar, lopend van 1957 tot en met 2017, zullen tijdens dit Orlando festival ten gehore gebracht worden. Andriessen zal ook enkele dagen op Orlando aanwezig zijn, om zo veel mogelijk van zijn werken in te studeren en een en andere voor het publiek toe te lichten.

De bezettingen op de Orlando concerten lopen van solowerken via liederen en pianotrio’s en strijkkwartetten tot talloze bijzondere combinaties zoals duo’s voor harmonium en hobo, kamermuziek met kerkorgel, twee strijksextetten en uiteindelijk de maximale formatie van Gruppo Montebello, met 17 musici (die 24 instrumenten bespelen!) met werken van Gustav Mahler (Das Lied von der Erde, met tenor Marcel Reijans en bariton Willem de Vries), Ferruccio Busoni en Anton Webern.

Wij hopen u te mogen begroeten bij de talrijke spannende Orlando evenementen.

Namens het gehele Orlando team:

Henk Guittart
Directeur/ Artistiek leider                                                    

Concertprogramma

Donderdag 9 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Verhalende muziek, beschrijvende muziek en ‘gewone’ muziek
De opening van het Orlando Festival 2018 op Rolduc, met een groot aandeel voor de centrale componist Louis Andriessen, van wie u een van zijn vroegste werken hoort (‘Zomernacht’, geschreven op 19-jarige leeftijd) en enkele meer recente composities (zoals: ‘Haags Hakkûh Stukje’). Dirk Luijmes presenteert in vervolg op zijn eerdere uitvoeringen op Orlando nog twee andere delen uit Janáček’s oorspronkelijk voor harmonium geschreven composities. De Amerikaanse violiste Livia Sohn is dit jaar tot onze vreugde weer in ons midden, ze is te beluisteren in zeer uiteenlopende muziekstijlen; op dit concert speelt ze een bijzonder werk van Andriessen voor solo-viool. Het Canadese pianisten-echtpaar Katherine Dowling & Clark Schaufele speelt behalve de twee werken van Andriessen ook op zijn verzoek werk van Poulenc, Satie en Stravinsky.

Leoš Janáček (1854-1928) Uit: Op een overgroeid pad, bundel 2 (1900) nr.13 Piu mosso & nr.15 Allegro
Dirk Luijmes harmonium
Louis Andriessen (geb. 1939) Nuit d’été (1957), The Hague Hacking Scrap (2003)
Katherine Dowling & Clark Schaufele piano
Louis Andriessen Xenia (2005)
Livia Sohn viool
Francis Poulenc (1899-1963) Sonate (1918, rev. 1939)
Igor Stravinsky (1882-1971) Trois Pièces (1914/1918)
Erik Satie (1866-1925) Parade (1916-1917)
Katherine Dowling & Clark Schaufele piano

Donderdag 9 augustus - Avondconcert Theater Kerkrade

Orlando opent in stijl!
Het Orlando Festival brandt los met een kenmerkend programma: acht musici spelen werken van vier componisten met muziek uit drie eeuwen in drie verschillende bezettingen. De twee ‘huisensembles’ van Orlando, het Osiris Trio en het Rusquartet, spelen enkele van hun favoriete repertoirestukken. Rusquartet completeert de Tsjaikovski cyclus, die voor het Etcetera label op CD wordt vastgelegd en het Osiris Trio breekt een lans voor Bohuslav Martinů, aan wiens oeuvre Orlando ieder jaar met veel overtuiging aandacht besteedt. De Amerikaanse hoboïst James Austin Smith speelt een indringend solowerk, door Louis Andriessen in 1995 gecomponeerd en opgedragen aan een voorganger van James op Orlando: Pauline Oostenrijk.

Joseph Haydn (1732-1809) Pianotrio Hob. XV/27 (1797)
Osiris Trio: Peter Brunt viool, Larissa Groeneveld violoncello, Ellen Corver piano
Louis Andriessen (geb. 1939) To Pauline O (1995)
James Austin Smith hobo
Bohuslav Martinů (1890-1959) Bergerettes (1938)
Osiris Trio: Peter Brunt viool, Larissa Groeneveld violoncello, Ellen Corver piano

— pauze —

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) Strijkkwartet nr. 3 op. 30 (1876)
Rusquartet: Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello

Vrijdag 10 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Een ouverture voor een niet bestaande opera, een klaagzang, een mooie vrouw uit Malaga, een spaanse rivier en een stralende sonate
Louis Andriessen werd in zijn keuze voor het klavecimbel geïnspireerd door de gedachte aan het preluderen van Orpheus op zijn lier, en zo ontstond deze ouverture voor een denkbeeldige opera, met Orpheus in de hoofdrol.
Elegie is een vroeg werk van Andriessen, van wie Orlando maar liefst 23 composities programmeert, uit 60 jaar componeren (Andriessen vierde dit jaar zijn 79ste verjaardag). Zes jaar na het tragische ‘Heiligenstadt Testament’ componeerde Beethoven, al bijna helemaal doof, een van zijn meest stralende composities, de derde sonate voor piano en cello in A grote terts. Het Erlendis Kwartet maakte in 2016 grote indruk op de Orlando Concours jury en op het publiek. Ze zijn er dit jaar in de Masterclass weer bij en spelen vanmiddag werk van de Cubaanse componist Lecuona, bewonderd door Ravel.

Louis Andriessen (geb. 1939) Ouverture to Orpheus (1982)
Dirk Luijmes klavecimbel
Ernesto Lecuona (1896-1963) uit Andalucia Suite (1927) (arr. Angelo Gilardino/Erlendis Kwartet): 5. Guadalquivir 6. Malaguena
Erlendis Kwartet: Anna Chorążyczewska, Adrian Furmankiewicz, Wojciech Jurkiewicz, Karol Mruk gitaar
Louis Andriessen Elegy (1957)
Mikhail Nemtsov violoncello & Elena Nemtsova piano
Ludwig van Beethoven (1770-1826) Sonate op. 69 (1808)
Elena Nemtsova piano & Mikhail Nemtsov violoncello

Vrijdag 10 augustus - Avondconcert Sint Janskerk Maastricht

Een Tuin van Liefde
Zes Orlando musici in een hoogst intiem kamermuziekprogramma. Het Rusquartet presenteert, samen met fluitiste Ingrid Geerlings en de Russische altviolist Ilya Hoffman, twee recente Nederlandse composities in combinatie met twee bekende Weense klassieken, een typerend programma voor het Orlando Festival. Van de ‘vader’ van het strijkkwartet, Joseph Haydn, klinkt een van zijn beroemde kwartetten, van Wolfgang Amadeus Mozart hoort u een van de bijzondere strijkkwintetten, die in de komende jaren alle op Orlando aan bod zullen komen. Centrale componist Louis Andriessen baseerde zijn prachtige en fragiele strijkkwartet Tuin van Eros op het gelijknamige gedicht van Jan Engelman uit 1933. Vincent Cox schreef zijn beurtelings serene en virtuoze solo-fluitcompositie speciaal voor Ingrid Geerlings, die dit aan haar opgedragen werk in 2016 tijdens Orlando voor het eerst uitvoerde. Goud van oud, en goud van eigen bodem!

Vincent Cox (geb. 1973) Suite (2016)
Ingrid Geerlings fluit
Joseph Haydn (1732-1809) Strijkkwartet op. 33 nr. 1 (1781)
Louis Andriessen (geb. 1939) Tuin van Eros (2002)
Rusquartet: Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello

— pauze —

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Strijkkwintet KV 593 (1790)
Rusquartet: Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello
Ilya Hoffman altviool

Zaterdag 11 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Rondom Johannes Brahms en twee vreemde eenden in de bijt
Het Air Duo speelt een van Francis Poulenc’s laatste werken, opgedragen aan zijn oude vriend Arthur Honegger. Een vreemde eend in de bijt, als verrassing van dit master class ensemble De toneelschrijver Wolfgang Robert Griepenkerl stond in de 19e eeuw bekend als ‘De Duitse Shakespeare’. Henry Litolff componeerde een ouverture voor het in die tijd zeer beroemde toneelstuk Maximilian Robespierre (1848), waarvan Johannes Brahms op zijn beurt weer een versie voor piano en ‘physharmonica’ (een voorloper van het harmonium) maakte. Friedrich Wieck was een van de pianoleraren van Robert Schumann, en de vader van Clara, de latere echtgenote van Schumann. Robert Kahn was bevriend met Brahms en componeerde in een eigen stijl, daarbij wel geïnspireerd door Brahms en Schumann. Tot slot de tweede vreemde eend in de bijt: een neo-klassieke fluitsonate van Prokofiev, met jazzy momenten. Ver van Brahms….

Francis Poulenc (1899-1963) Sonate (1962)
Air Duo: Lluís Casanova Martínez klarinet & Marina Sierra Ramos piano
Henry Litolff (1818-1891) /Johannes Brahms (1833-1897)
Ouvertüre zu Robert Griepenkerls “Maximilian Robespierre” op. 55 (circa 1852) (reconstructie Dirk Luijmes)
Friedrich Wieck (1785-1873) Notturno (circa 1830)
Dirk Luijmes harmonium & Ellen Corver piano
Robert Kahn (1865-1951) Serenade op. 73 (1922)
James Austin Smith hobo, Ron Schaaper hoorn, Katherine Dowling piano
Sergej Prokofjev (1891-1953) Fluitsonate op. 94 (1943)
Ingrid Geerlings fluit & Elena Nemtsova piano

Zaterdag 11 augustus - Avondconcert Abdijkerk Rolduc

De goddelijke routine
Inmiddels is het een mooie Orlando traditie om een concert in de Rolduc Kerk te houden, met voor de pauze orgelmuziek en na de pauze een akoestisch passend werk voor strijkers.
Twee bijzondere werken van Bach en Dupré zetten de toon, voorts hoort u het meest recente werk van centrale componist Louis Andriessen, De goddelijke routine voor orgel solo, alsmede een korte orgelcompositie daterend van een jaar eerder. Na de pauze het desolate laatste strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj, met zes Adagio’s.

Dit concert werd georganiseerd samen met Stichting Orgelkring Limburg. 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Passacaglia en fuga BWV 582 (ca. 1706-1713)
Tjeu Zeijen orgel
Marcel Dupré (1886-1971) Trio op. 55 (1960)
Livia Sohn viool, Mikhail Nemtsov violoncello, Tjeu Zeijen orgel
Louis Andriessen (geb. 1939) Mach’s mit mir, Gott (2016) De goddelijke routine (2017)
Tjeu Zeijen orgel

— pauze —

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) Strijkkwartet nr. 15, op. 144 (1974)
Rusquartet: Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello

Zondag 12 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Klokken voor Haarlem!
De partituur van Louis Andriessen’s Klokken voor Haarlem is vereeuwigd in glas in de Philharmonie te Haarlem. Nu is dit uitzonderlijke werk op Rolduc te beluisteren, met het- ieder jaar op Orlando terugkerende- wonderschone Adagio van Mozart, altijd door James Austin Smith en wisselende strijktrio’s, en de beroemde cellosonate van Sjostakovitsj, geschreven in 1934, vlak voor hij in de Sovjet-Unie uit de gratie raakte. Het Nemtsov Duo maakte er een schitterende CD opname van, bij dezen van harte aanbevolen, maar er gaat niets boven de ervaring van een live-uitvoering! Het Avanesian Duo, zeer actief op Orlando in de master class, speelt een van Mozart’s sonates voor piano en viool.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Adagio KV 580a (1784)
James Austin Smith hobo, Livia Sohn viool, Ilya Hoffman altviool, Mikhail Nemtsov violoncello
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975)  Sonate op. 40 (1934)
Mikhail Nemtsov violoncello & Elena Nemtsova piano
Louis Andriessen (geb. 1939) Bells for Haarlem (2002)
Jennifer Heins slagwerk, Clark Schaufele celesta, Katherine Dowling piano, Dirk Luijmes synthesizer
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Sonate K378 (1779)
Avanesian Duo: Kristina Avanesian viool & Diana Avanesian piano

Zondag 12 augustus - Avondconcert Kloosterbibliotheek Wittem

Vivaldi! Beethoven! En nog iets…
Dorian Cooke, solo-fagottiste van het Residentie Orkest, speelde vorig jaar met Dirk Luijmes en een masterclass strijkkwartet tot groot plezier van musici en Orlando publiek één van Vivaldi’s 39 (!) prachtige en flitsende fagotconcerten. Redenen genoeg om aan Dorian te vragen er ieder jaar een uit te kiezen! Het master class ensemble Malevitsj Piano Kwartet maakte grote indruk tijdens Orlando 2017, ze vertolkten toen onder andere werk van Mozart en van Oscar van Hemel. Dat laatste werk werd door hen voor een Etcetera CD vastgelegd, op initiatief van Orlando. Inmiddels won dit jonge ensemble in november 2017 de 1e prijs op het prestigieuze Sergej Tanejev Internationaal Kamermuziek Concours in Rusland, waarbij ze een lans braken voor Van Hemel, en natuurlijk het monumentale pianokwartet van Tanejev speelden. Zelden gespeeld in Nederland, nu op Orlando. Rusquartet speelt het laatste van de drie ‘Razoemovski’ kwartetten van Beethoven, besteld door graaf Andrej Razoemovski, diplomaat in Wenen die een uitmuntend professioneel strijkkwartet aan zijn huis verbond. Een unicum in die dagen, en ook nu nog….

Antonio Vivaldi (1678-1741) Fagotconcert RV 473 (ca.1730)
Dorian Cooke fagot, Dirk Luijmes klavecimbel, Toby Hughes contrabas, Tayrona Kwartet: Mimi Jung viool, Pablo Kirschner Vilalta viool, Alena Klimova altviool, Diego Ernesto Hernández-Vidal violoncello
Sergej Tanejev (1856-1915) Pianokwartet (1906)
Malevitsj Piano Kwartet: Andrey Roszyk viool, Ian Psegodschi altviool, Stéphane Giampellegrini violoncello, Sofiia Raïchenko piano

— pauze —

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Strijkkwartet op. 59 nr. 3 (1806)
Rusquartet: Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello

Maandag 13 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Twee bijzondere instrumentale combinaties, een ongehoorde sonate en de groeten uit Nederland
De Orlando musici dragen ieder jaar weer allerlei favoriete werken in typische Orlando Festival combinaties aan, zo heeft dit programma veel te danken aan de wensen van Dorian Cooke en Dirk Luijmes. Met werk van Martijn Padding, die voor Dirk Luijmes ook een bijzonder harmoniumconcert schreef. En een onbekende Pastorale van de onderschatte eenling Charles Koechlin. Beide composities gevat in zelden gehoorde instrumentale combinaties.

Martijn Padding (geb. 1956) Greetings from Holland (2010)
Dorian Cooke fagot, Dirk Luijmes harmonium, Jennifer Heins slagwerk
Charles Koechlin (1867-1950) Pastorale (jaartal onbekend)
James Austin Smith hobo & Dirk Luijmes harmonium
Robert Schumann (1810-1856) Sonate voor viool en piano nr. 2 op. 121 (1851)
Avanesian Duo: Kristina Avanesian viool & Diana Avanesian piano

Maandag 13 augustus - Avondconcert PLT Heerlen

Orlando de Luxe!
Twee bijzondere pianostukken van centrale componist Louis Andriessen worden gespeeld door de Canadese pianiste Katherine Dowling. Een kenmerkend (luxueus) element van de Orlando programmering is het op één avond presenteren van diverse composities in wisselende combinaties, met totaal wel tien musici. Waardoor belangrijke muziek aan bod komt, die zelden klinkt vanwege de uitzonderlijke instrumentatie, zoals het Klarinettrio van Beethoven, het Kwintet voor piano en blazers van Mozart en het Septet van Andriessens leraar Kees van Baaren, een van onze meest belangrijke componisten van zijn generatie, en leraar van veel Nederlandse componisten. Dit werk klinkt voor het eerst sinds lange tijd weer in de concertzaal.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Trio op. 11 (1803)
Alan R. Kay klarinet, Mikhail Nemtsov violoncello, Elena Nemtsova piano
Kees van Baaren (1906-1970) Septet (1952)
Andrey Roszyk viool, Toby Hughes contrabas, Ingrid Geerlings fluit, James Austin Smith hobo, Alan R. Kay klarinet, Ron Schaaper hoorn, Dorian Cooke fagot

— pauze —

Louis Andriessen (geb. 1939) Trepidus (1983) Rimsky or La Monte Young (2017)
Katherine Dowling piano
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Kwintet KV 452 (1784)
Elena Nemtsova piano, James Austin Smith hobo, Alan R. Kay klarinet, Ron Schaaper hoorn, Dorian Cooke fagot

Dinsdag 14 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Een verwaarloosde zwanenzang en een tophit
Bach’s fluitsonate BWV 1035 wordt alom om zijn schoonheid en kwaliteit geroemd, en het werk wordt dan ook veel uitgevoerd over de hele wereld. Een schrillere tegenstelling met het lot van Max Reger’s Klarinetkwintet is haast niet mogelijk. Deze prachtige innige muziek klinkt nauwelijks meer op de internationale podia, en het lijkt wel alsof het muziekleven de grote werken van Max Reger vergeet. Maar niet aldus op Orlando! De musici verwachten een bijzondere wisselwerking door deze combinatie van lieflijke muziekstukken, en hopen dat dat ook u als luisteraars niet zal ontgaan.

Johann Sebastian Bach (1685-1950) Sonate BWV 1035 (ca.1741)
Ingrid Geerlings fluit & Dirk Luijmes klavecimbel

Max Reger (1871-1916) Klarinetkwintet op. 146 (1916)
Alan R. Kay klarinet & Rusquartet: Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello

Dinsdag 14 augustus - Avondconcert Aula Major Rolduc

De Vier Jaargetijden van Vivaldi en ook nog Vier Altviolen
Het master class ensemble Duo Prism uit Frankrijk heeft een zeer divers repertoire, van de barok tot en met de allernieuwste muziek voor altviool en cello. Vanavond spelen zij twee recent gecomponeerde werken. Het Osiris Trio vervolgt de Martinů ontdekkingsreis met een uitvoering van diens laatste, in Amerika gecomponeerde, pianotrio. Wat is nog droeviger dan één altviool? Vier altviolen….en Louis Andriessen schreef er in 2005 schrijnend mooie noten voor, een oude Sarabande in herinnering? Of toch zelf gecomponeerd? Veel soloconcerten uit de Barok werden destijds veelal in kleine-kamermuzikale-bezettingen gespeeld, zoals het allerbekendste en meest populaire werk van Vivaldi. Vier solisten uit de master class wisselen elkaar af in de soli, en in het begeleidende strijkkwartet. Een heel ander perspectief op deze ‘tophit’!

Zikmund Schul (1916-1944)
Two Chassidic Dances op.15. (1941/42)
Paul Wiancko (1983-) American Haiku
Duo Prism: Loïc Abdelfettah altviool & Quentin Rebuffet violoncello
Bohuslav Martinů (1890-1959) Trio nr. 3 (1951)
Osiris Trio: Peter Brunt viool, Larissa Groeneveld violoncello, Ellen Corver piano
Louis Andriessen (geb. 1939) Remembering that Sarabande (2005)
Ksenia Zhuleva, Ilya Hoffman, Loïc Abdelfettah, Maria Galkina altviool

— pauze —

Antonio Vivaldi (1678-1741) De Vier Jaargetijden (ca.1721)
Mimi Jung viool – Lente
Giulia Sardi viool – Zomer
Andrey Roszyk viool – Herfst
Kristina Rimkevičiũtè viool – Winter
Dirk Luijmes klavecimbel, Maria Galkina altviool, Alexander Avramchik violoncello, Marleen Thiers voordracht

Woensdag 15 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Dubbel en dwars
De titel van dit concert kan op meerdere wijzen uitgelegd worden: allereerst is het een overtuiging van Orlando dat de grote Nederlandse componisten onze aandacht dubbel en dwars verdienen, in dit geval speciaal de centrale componist van deze 2018 editie: Louis Andriessen. Van hem worden twee vroege werken gespeeld, die zelden in Nederland klinken, en dan het meesterwerk Dubbelspoor uit de jaren 80’, het piano solowerk Trepidus, alsmede een kort recent werk. Vervolgens hebben drie van de composities die op het programma staan een titel met het woord dubbel erin (verwerkt) en tot slot herinnert deze titel ons er aan dat het in de kunsten loont om ‘dwars’ te zijn. En dat kan ook slaan op het combineren van muziek van Bach, Andriessen en Léhar…

Johann Sebastian Bach (1865-1750) Concert BWV 1060R (1736)
Livia Sohn viool, James Austin Smith hobo, Dirk Luijmes klavecimbel, Pablo Kirschner Vilalta viool, Daria Motuz viool, Loïc Abdelfettah altviool, Quentin Rebuffet violoncello
Louis Andriessen (geb. 1939) Dubbelspoor (1986)
Dirk Luijmes klavecimbel, Katherine Dowling piano, Jonathan Bonny slagwerk, Clark Schaufele celesta
Louis Andriessen A flower song II (1964)
James Austin Smith hobo
Louis Andriessen Double (1965)
Alan R. Kay klarinet & Elena Nemtsova piano
Louis Andriessen Shared memory (2012)
Livia Sohn viool & James Austin Smith hobo
Louis Andriessen (geb. 1939) Trepidus (1983) Rimsky or La Monte Young (2017)
Katherine Dowling piano
Franz Schubert (1797-1828) Uit Schwanengesang: Ständchen D957 (1828) (arr. Livia Sohn)
Richard Strauss (1864-1949) Morgen op. 27, nr. 4 (1894)
Franz Léhar (1870-1948) Uit Das Land des Lächelns: Dein ist mein ganzes Herz (1928) (arr. Kevin Murphy)
Marcel Reijans tenor, Livia Sohn viool, Ellen Corver piano

Woensdag 15 augustus - Avondconcert PLT Heerlen

Orlando in grote bezetting en met film
Orlando presenteert op dit concert maar liefst 19 musici! Na het schitterende succes van het kwartet van Messiaen vorig festival door het Osiris Trio en de Amerikaanse klarinettist Alan R. Kay, spelen zij nu het-enkele jaren eerder gecomponeerde- kwartet van Paul Hindemith. Al jaren krijgt de Tsjech Bohuslav Martinů extra aandacht op Orlando, zijn muziek is ons inziens ondergewaardeerd. Bovendien schreef hij vaak voor grote en/of ongebruikelijke bezettingen, een kolfje naar de Orlando hand! Een minstens zo uitzonderlijk en uniek kwartet van composer-in-residence Louis Andriessen wordt samen met elektronische muziek van Michel van der Aa met de gelijknamige film van Hal Hartley gecombineerd en tot slot klinkt Mozarts beroemde Sinfonia Concertante in een sprankelende en hoogst originele kamermuziekzetting voor strijksextet uit 1808.

Paul Hindemith (1895-1963) Kwartet voor klarinet, viool, cello en piano (1938)
Alan R. Kay klarinet & Osiris Trio: Peter Brunt viool, Larissa Groeneveld violoncello, Ellen Corver piano
Bohuslav Martinů (1890-1959) Nonet Nr. 2 H374 (1959)
Kristina Avanesian viool, Ilya Hoffman altviool, Mikhail Nemtsov violoncello, Toby Hughes contrabas, Ingrid Geerlings fluit, James Austin Smith hobo, Alan R. Kay klarinet, Ron Schaaper hoorn, Dorian Cooke fagot

— pauze —

Louis Andriessen (geb. 1939) The New Math(s) (2000), bij de gelijknamige film van Hal Hartley, met electronische muziek van Michel van der Aa
Wonjung Kim sopraan, Ingrid Geerlings fluit, Livia Sohn viool, Jonathan Bonny marimba
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Sinfonia Concertante KV 364 (1779) bewerking voor strijksextet uit 1808
Rusquartet: Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello
Ilya Hoffman altviool, Mikhail Nemtsov violoncello

Donderdag 16 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Van Bach naar Andriessen, met aanloop en sprongen via een zeer zachte viool naar een getoonzette brief, en dan nog een zeldzame versie van Franck
De programma’s van de afgelopen jaren overziend, valt op dat er steeds meer Bach klinkt op Orlando. Die tendens wordt voortgezet. (Klachten hierover kunt u kwijt bij de directie). De Russische cellist Mikhail Nemtsov koos de Tweede Suite, in d kleine terts, met de befaamde melancholieke prelude. Op het Orlando Festival in 2017 klonk het vroege werk van Louis Andriessen Aanloop en Sprongen, op verzoek van de drie uitvoerende musici. Nu zegt Andriessen hierover: ‘ach, beetje kinderachtig’. (Zoals componisten vaak kritisch zijn op hun vroege werk.) De centrale componist van 2017, Jonathan Dove, was verrukt van dit vroege Andriessen stuk, en roemde het gigantisch talent en het elan. Vele jaren later in Andriessen’s leven kreeg hij een brief van Cathy Berberian, wereldvermaard zangeres en de vroegere echtgenote van Luciano Berio, bij wie Andriessen in Rome studeerde toen hij Aanloop en Sprongen componeerde. Die brief klinkt nu als muziek in onze oren. De Amerikaanse violiste Monica Germino, te gast op Orlando, speelt het kersverse Archy and Mehitabel van Andriessen, voor zacht-klinkende viool.
De fameuze vioolsonate van César Franck kent ook bewerkingen van de oorspronkelijke vioolpartij voor fluit, altviool, saxofoon of cello, maar dat het werk op contrabas prachtig klinkt en tot zijn recht komt, bewees de jonge virtuoze Toby Hughes onlangs met verve!

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Suite nr. 2 (1717-1723)
Prélude; Allemande; Courante; Sarabande; Menuett I; Menuett II; Gigue
Mikhail Nemtsov violoncello
Louis Andriessen (geb. 1939) Aanloop en Sprongen (1961)
Ingrid Geerlings fluit, James Austin Smith hobo, Alan R. Kay klarinet
Louis Andriessen Letter from Cathy (2003)
Wonjung Kim sopraan, Livia Sohn viool, Judith Soumillion harp, Jonathan Bonny slagwerk, Clark Schaufele piano, Toby Hughes contrabas
Louis Andriessen  Archy and Mehitabel (2018)
Monica Germino viool
César Franck (1822-1890) Sonate (1886)
Allegretto ben moderato; Allegro; Recitativo-Fantasia; Allegretto poco mosso
Toby Hughes contrabas & Elena Nemtsova piano

Donderdag 16 augustus - Avondconcert Theater Kerkrade

Een zonderling gesprek, een klaagzang, nostalgie, de klank van zilver en….
Typisch Orlando: meeslepende kamermuziek uit drie eeuwen, uitgevoerd door 13 musici in vijf zeldzame bezettingen. Twee duetten (een ‘klinkende’ pantomime voor twee slagwerkers, gecomponeerd door Louis Andriessen en zijn voormalig leerling Martijn Padding, en een droevig werk van Francis Poulenc voor twee piano’s) culmineren in een uniek ‘kwartet’ van Béla Bartók: zijn beroemde Sonate.
Twee meesterwerken van Andriessen en Tsjaikovski -een eeuw verwijderd- portretteren nostalgie (Tsjaikovski ‘s herinnering aan Florence) en de klank van zilver, belichaamd door de zilveren fluit en vibrafoon. (Andriessen schreef een koraal-variatie à la Bach: een langzame melodie gecombineerd met dezelfde melodie in snelle uitvoering, in canon.)

Louis Andriessen (geb. 1939) & Martijn Padding (geb. 1956) Gesprek (2012)
Jennifer Heins & Jonathan Bonny slagwerk
Francis Poulenc (1899-1963) Elegie (1959)
Ellen Corver & Katherine Dowling piano
Béla Bartók (1881-1945) Sonate voor twee piano’s en slagwerk (1937)
Ellen Corver & Katherine Dowling piano, Jennifer Heins & Jonathan Bonny slagwerk

— pauze —

Louis Andriessen Zilver (1994)
Ingrid Geerlings fluit, Alan R. Kay klarinet, Jennifer Heins vibrafoon, Jonathan Bonny marimba, Katherine Dowling piano, Livia Sohn viool, Mikhail Nemtsov violoncello, Henk Guittart dirigent
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) Souvenir de Florence op.70 (1892)
Rusquartet: Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello
Ilya Hoffman altviool, Mikhail Nemtsov violoncello

Vrijdag 17 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Uit Rusland: winteravond, verlangen, slapeloosheid, hartslag. Uit Nederland: een tuin van liefde, nog een keer.
Vaste Orlando gast en masterclassdocent Axel Everaert heeft ons al in afgelopen jaren herhaaldelijk (en meeslepend) meegenomen naar de schatkist van de Russische liedkunst. Werken van Rimski-Korsakov, Tsjaikovski en Glière, op prachtige gedichten uit de Russische romantiek, klonken gloedvol op Rolduc, mede dankzij het feit dat Axel vloeiend Russisch spreekt! Nu introduceert hij samen met pianist Charly Delbecq de muziek van Medtner, wiens bijzondere oeuvre steeds meer weerklank vindt bij musici en publiek.
De Russische pianiste Elena Nemtsova komt voor de derde maal naar Orlando, dit keer weer samen met haar broer Mikhail Nemtsov, de cellist. Samen namen ze al enkele veelgeprezen CD’s op, met daarop o.a. ook een eigen compositie van Elena: Heartbeat!
Masterclass deelnemers Andrey Roszyk en Sofiia Raïchenko spelen Tuin van Eros van centrale componist Louis Andriessen, oorspronkelijk geschreven voor strijkkwartet, in een bijzondere versie van de hand van de componist voor viool en piano.

Francis Poulenc (1899-1963)
Calligrammes – sept mélodies sur des poèmes de Guillaume Apollinaire (1880-1918)
I. L’espionne; II. Mutation; III. Vers le sud; IV. Il pleut; V. La grâce exilée; VI. Aussi bien que les cigales; VII. Voyage
Thomas van Caekenberghe tenor en Charly Delbeqc piano
Elena Nemtsova (geb. 1986)
Heartbeat (2014)
Mikhail Nemtsov violoncello & Elena Nemtsova piano
Dimitri Sjostakovitsj (1906-1975)
Pianotrio no. 1, op. 8 (1923)
Tsjechov Trio: Emma Rhebergen viool, Alexandra Charnomskaya violoncello, Fem Devos piano
Nikolaj Karlovitsj Medtner (1880-1951)
Vier liederen (1901-1927)
Axel Everaert tenor & Charly Delbecq piano
Louis Andriessen (geb. 1939)
Tuin van Eros, versie voor viool en piano (2003)
AuRoRa Duo: Andrey Roszyk viool & Sofiia Raïchenko piano

Vrijdag 17 augustus - Avondconcert Aula Major Rolduc

Een farao en een aartshertog, in twee pianotrio’s, met 202 jaar er tussen
De vier gitaristen van het Erlendis Kwartet, finalisten van het Orlando concours 2016, keren op veler verzoek terug, om in de master class aan hun repertoire te werken en om concerten te geven, vanavond met werk van twee bijzondere componisten: Mili Balakirev, de grondlegger van Het Machtige Hoopje in Rusland, en de van oorspong klassieke pianist/componist en latere tango-koning Astor Piazzolla.
Het onvolprezen Osiris Trio, sterke(uitvoerende en lesgevende) troef op Orlando, speelt een voor hen gecomponeerd werk van de Nederlandse componist en altviolist Oene van Geel. Dit werk werd onlangs door het Osiris Trio op CD vastgelegd. En ook nog het aartslastige ‘Aartshertog’ trio van Beethoven, genoemd naar en opgedragen aan Rudolf van Oostenrijk, aan wie de componist in totaal maar lieftst 14 werken opdroeg.

Mili Balakirev (1837-1910) uit Suite voor vierhandig piano (1908): Chansonnette sans paroles
Astor Piazzolla (1921-1992) Fuga y Misterio (1968)
Erlendis Kwartet: Anna Chorążyczewska, Adrian Furmankiewicz, Wojciech Jurkiewicz, Karol Mruk gitaar
Claude Debussy
 (1862-1918) Première Rhapsodie (1910)
Alban Berg (1885-1935) Vier Stücke op.5 (1913)
Air Duo: Lluís Casanova Martínez klarinet & Marina Sierra Ramos piano
Oene van Geel (geb. 1973) Akhnaton (2013)
Osiris Trio: Peter Brunt viool, Larissa Groeneveld violoncello, Ellen Corver piano

— pauze —

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Aartshertog Trio op. 97 (1811)
Osiris Trio: Peter Brunt viool, Larissa Groeneveld violoncello, Ellen Corver piano

Vrijdag 17 augustus - Avondconcert Sint Janskerk Maastricht

Een dans, een klaaglijk wiegenlied en het lied van de aarde. De gouden jaren 1908 en 1909
Orlando besluit traditiegetrouw met een concert van bewerkingen van symfonisch orkestrepertoire, uitgevoerd door Gruppo Montebello, de ‘all-star band’ van dirigent Henk Guittart, met twee vocale solisten en 15 instrumentalisten, die 24 instrumenten bespelen! In tegenstelling tot de gebruikelijke diversiteit in stijl van Orlando is de focus nu gericht op slechts twee ‘gouden’ jaren, 1908 en 1909, waarin Anton Webern zijn eerste officiële compositie ten doop hield, Busoni een uniek wiegenlied componeerde en Mahler een van zijn meest indrukwekkende en meest geliefde werken schreef: Das Lied von der Erde. Dankzij Orlando na 13 jaar stilte weer in Limburg te beluisteren.

Gruppo Montebello o.l.v. Henk Guittart
m.m.v. Marcel Reijans tenor en Willem de Vries bariton

Anton Webern (1883-1945) Passacaglia op.1 (1908) bewerking Henk Guittart (2018)
Ferruccio Busoni (1866-1924) Berceuse elegiaque op.42 (1909) bewerking Henk Guittart (2011)

— pauze —

Gustav Mahler (1860-1911) Das Lied von der Erde (1908-1909) bewerking Henk Guittart (2018)

Zaterdag 18 augustus - Namiddagconcert Aula Minor Rolduc

Bach en Disco?
Zoals een bekend componist eens opmerkte: ‘componisten zijn het meestal oneens met elkaar over muziek, behalve over Bach.’ Ook Louis Andriessen is een kenner en liefhebber van Bach’s werk en wie weet passen mede daarom deze twee composities, die 260 jaar uit elkaar liggen in de tijd, zo wonderwel bij elkaar? De zes Bach suites voor violoncello solo (of, zoals Sigiswald Kuijken ook in dit Orlando Festival nog eens heeft gedemonstreerd, voor violoncello da spalla) zijn vrijwel allemaal uitgevoerd in de laatste drie jaren op Orlando. In 2019 wacht u hopelijk nog de vierde Suite. Louis Andriessen beschrijft zijn werk Disco als volgt: “Disco is een slecht draaiende plaat. Het muzikale onderwerp van het stuk is de uitvinding van de vierkwartsmaat, van de toonsoort G grote terts, van een viool-piano duo. Zoals Ravel’s Tzigane verwijst ook Disco naar een muzikaal dansgenre. Maar de tijden zijn veranderd. Niets gaat meer soepeltjes.”

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Suite nr. 3 (1717-1723)
Larissa Groeneveld violoncello
Louis Andriessen (geb. 1939) Disco (1982)
Avanesian Duo: Kristina Avanesian viool & Diana Avanesian piano
Franz Liszt (1811-1986)
3 Sonetti di Petrarca S. 270a
Pace non trovo; Benedetto sia il giorno (sonetto 47); l’vidi in terra angelici costumi (sonetto 123)
Hovhannes Andreasyan tenor en Charly Delbeqc piano
Joseph Haydn (1732-1809)
Strijkkwartet op. 76 nr. 4 Sunrise
Viride Kwartet: Iris Kengen viool, Salomé Bonnema viool, Sedna Heitzman altviool, Jurre Titus Koopmans violoncello

Zaterdag 18 augustus - Avondconcert Theater Kerkrade

Een dans, een klaaglijk wiegenlied en het lied van de aarde. De gouden jaren 1908 en 1909
Orlando besluit traditiegetrouw met een concert van bewerkingen van symfonisch orkestrepertoire, uitgevoerd door Gruppo Montebello, de ‘all-star band’ van dirigent Henk Guittart, met twee vocale solisten en 15 instrumentalisten, die 24 instrumenten bespelen! In tegenstelling tot de gebruikelijke diversiteit in stijl van Orlando is de focus nu gericht op slechts twee ‘gouden’ jaren, 1908 en 1909, waarin Anton Webern zijn eerste officiële compositie ten doop hield, Busoni een uniek wiegenlied componeerde en Mahler een van zijn meest indrukwekkende en meest geliefde werken schreef: Das Lied von der Erde. Dankzij Orlando na 13 jaar stilte weer in Limburg te beluisteren.

Programma

Gruppo Montebello o.l.v. Henk Guittart
m.m.v. Marcel Reijans tenor en Willem de Vries bariton

Anton Webern (1883-1945) Passacaglia op.1 (1908) bewerking Henk Guittart (2018)
Ferruccio Busoni (1866-1924) Berceuse elegiaque op.42 (1909) bewerking Henk Guittart (2011)

— pauze —

Gustav Mahler (1860-1911) Das Lied von der Erde (1908-1909) bewerking Henk Guittart (2018)

Musici

Gruppo Montebello
Ingrid Geerlings fluit/piccolo(Nederland)
James Austin Smith hobo/althobo (Verenigde Staten)
Alan R. Kay klarinet/Esklarinet (Verenigde Staten)
Dorian Cooke fagot (Nederland)
Ron Schaaper hoorn (Nederland)
Katherine Dowling piano (Canada)
Dirk Luijmes harmonium/klavecimbel/toetsinstrumenten (Nederland)
Xenia Gamaris viool  (Rusland)
Anna Yanchishina viool  (Rusland)
Ksenia Zhuleva altviool  (Rusland)
Peter Karetnikov violoncello (Rusland)
Toby Hughes contrabas (Groot-Brittannië)
Jennifer Heins slagwerk (Nederland)
Jonathan Bonny slagwerk (Nederland)

Marcel Reijans tenor (Nederland)
Willem de Vries bariton (Nederland)

Henk Guittart dirigent (Nederland)

Osiris Trio (Nederland)
Peter Brunt viool
Larissa Groeneveld violoncello
Ellen Corver piano

Rusquartet (Rusland)
Xenia Gamaris viool
Anna Yanchishina viool
Ksenia Zhuleva altviool
Peter Karetnikov violoncello

Louis Andriessen centraal componist (Nederland)
Monica Germino viool (Nederland/Verenigde Staten)
Charly Delbecq piano (België)
Axel Everaert tenor (België)
Ilya Hoffman altviool (Rusland)
Sigiswald Kuijken viool/ violoncello da spalla (België)
Wonjung Kim sopraan (Verenigde Staten)
Mikhail Nemtsov violoncello (Rusland)
Elena Nemtsova piano (Rusland)
Joseph Quoidbach kinesitherapist (België)
Clark Schaufele piano (Canada)
Livia Sohn viool (Verenigde Staten)
Judith Soumillion harp (België)
Tjeu Zeijen orgel (Nederland)

Masterclass

Air Duo
Lluís Casanova Martínez klarinet
Marina Sierra Ramos piano

Avanesian Duo
Kristina Avanesian viool
Diana Avanesian piano

AuRoRa Duo
Andrey Roszyk viol
Sofiia Raïchenko piano

Duo Prism
Loïc Abdelfettah altviool
Quentin Rebuffet violoncello

Equilibrium Piano Kwartet
Darya Motuz viool
Egor Farafontov altviool
Alexandra Charnomskaya violoncello
Santa Zake piano

Erlendis Kwartet
Adrian Furmankiewicz gitaar
Anna Chorazyczewska gitaar
Wojciech Jurkiewicz gitaar
Karol Mruk gitaar

Maas Kwartet
Kristina Rimkevičiũtè viool
Giulia Sardi viool
Maria Galkina altviool
Alexander  Avramchik violoncello

Malevitsj Piano Kwartet
Andrey Roszyk viol
Ian Psegodschi altviool
Stéphane Giampellegrini violoncello
Sofiia Raïchenko piano

Tayrona Kwartet
Mimi Jung viool
Pablo Kirschner Vilalta viool
Alena Klimova altviool
Diego Ernesto Hernández-Vidal violoncello

Trio Tempo
Mimi Jung viool
Diego Ernesto Hernández-Vidal violoncello
Somar Sharbat piano

Tsjechov Trio
Emma Rhebergen viool
Alexandra Charnomskaya violoncello
Fem Devos piano

Viride Kwartet
Salomé Bonnema viool
Iris Kengen viool
Sedna Heitzman altviool
Jurre Koopmans violoncello

Zangers
Hovhannes Andreasyan
Mary Movsisyan
Logan Lopez Gonzalez
Nele Raymaekers
Thomas van Caekenberghe

Overzicht Historie

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit